Některé „extra panenské“ oleje jsou ve skutečnosti nižší kvality

Na český trh se dostávají olivové oleje, které nesou označení extra panenské, ale ve skutečnosti jde o nižší třídu kvality. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila porušení předpisů u dvou třetin vzorků, které kontrolovala.

Výsledky zveřejnila na webu. Dovozci podle inspekce nejspíš podceňují schopnost českých dozorových orgánů hodnotit jakost olivových olejů.

„Přestože Česko není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Analýzy, které inspekce letos nechala provést v akreditované specializované laboratoři ve Slovinsku a ve vlastní české laboratoři, ukázaly, že z 21 hodnocených vzorků je 14 nevyhovujících. U deseti vzorků nešlo o extra panenské oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality.

Dva vzorky dokonce odpovídaly kategorii lampantového oleje, který není určený k maloobchodnímu prodeji, ale k dalšímu zpracování.

U šesti vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů, u dvou vzorku neodpovídala ani kategorie, ani značení. Inspekce prodejcům nařídila stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými právnickými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech,“ doplnil Kopřiva. Jde o Řecko, Španělsko nebo Itálii.